Broşür

Broşür; bir şirket ya da kurumun reklamını yaptığı, ürettiği ürünü ya da verdiği hizmeti açıklayıcı kısa metinlerle tanıtan, maliyeti düşük çok iyi bir reklam aracıdır.

Etkili ve görsel olarak dikkat çeken bir broşür, kurumsal imajınızı güçlendirirken, iyi tasarımı ile akılda daha çok kalıcı olacağından hedef kitlenizi yani müşterilerinizi kısa sürede harekete geçirecektir. Broşürler lokanta, hastane, otel, okul, ya da bir konser tanıtımı ile ilgili olabilir. İhtiyaca göre farklı boyutlarda tasarlanabildiği gibi genellikle A4 boyutunda tasarlanır.

Etkili Broşür Hazırlamak İçin Önemli İpuçları Nelerdir?

1. Amaç Belirleyin

Broşürü neden tasarladığınızı bilmek yani hedefin belirlenmesi gerçekten önemlidir. Broşürü bir etkinlik, bir marka tanıtımı için veya kampanyanızı duyurmak için kullanabilirsiniz. Bu değişken detaylar bröşürünüzün tasarımını etkiler. Sade ve profesyonel tasarımlar daha çok kurumsal firmalar için yapılırken, etkinlik için yapılan çalışmalarda daha renkli ve hareketli bir tasarım yapılabilir.

Broşürün sade, açık, kısa bir cümle ile ifade edilmesi sizi ve markanızı daha hızlı başarıya taşır.

2. Hedef Kitleyi Belirleyin

Bröşürler bir iletişim aracı olduğundan hedef kitlenizi belirleyerek tasarım yapmalısınız. Hedef kitle, 10-15 yaş grubundaysa, broşürün detayları daha hareketli,  yazı tipleri daha eğlenceli olarak seçilmelidir. Hedef kitleniz gençse, bazı sanatsal ögeler ve yaratıcı yazı karakterleri, yetişkin ve çalışan bir kitleye hitap edecekseniz de daha profesyonel ve minimal bir tasarım yaptırmanız daha doğru olacaktır.

3. Broşür Başlığına Dikkat Çekin

Broşür başlığı tıpkı kapak tasarımı gibi ayrı bir özenle hazırlanmalı, vurgulamak istediğiniz konudan uzaklaşmadan broşürün amacını özetlemelisiniz. Amacınızı tek cümle ile ne kadar başarılı şekilde anlatırsanız hedef kitlenizin aklında da o kadar çok kalırsınız.

4. Uygun Görseller Kullanın

Broşürler, mesajınızı en kısa ve etkili şekilde iletmek için kullanılan görsel araçlardır. Uzun paragraflardan kaçınarak güzel, ilgi çekici, eğlenceli görseller kullanarak broşürünüzün etki gücünü artırabilirsiniz. Kullanacağınız tüm görseller;

  • Size ait olmalı.
  • Ürünleriniz, hizmetleriniz ve firmanızla alakalı olmalı.
  • Yüksek çözünürlükte, profesyonel olarak çekilmiş olmalı.
  • Seçtiğiniz tasarım teması, renkler, metin, slogan ve spotlarla örtüşmeli.

5. Firma ve İletişim  Bilgilerine Mutlaka Yer Ayırın

Doğru ve tam geri dönüşler alabilmeniz için firmanıza ait tüm iletişim bilgilerinin sağlıklı bir şekilde broşürde yer alması gerekir. Firmanızın ismi, adres, telefon, web adresi, e posta, sosyal medya hesapları gibi tüm bilgilerinizi broşürde görünür bir kısma yerleştirmeyi unutmayın. Ayrıca tüm firma bilgilerinize müşterilerinizin dijital ortamda da ulaşabilmesi için bir kare kod da broşürde yer alabilir.

6. Kağıt Kalitesine Dikkat Edin

Hedef kitlede iyi bir izlenim yaratmak ve müşterilerin güvenini arttırmak için hangi kağıdı kullandığınız kadar kağıtların gramı, cinsi, dokusu, mürekkep duyarlılıkları da önem arz eder. Yapılacak olan broşürün katlama sayısı çok olacak ise ince ve gramajı düşük bir kağıt seçimi yapılmalıdır.

 7. Doğru Renkleri Seçin

Bröşür tasarımında renklerin psikoljik etkilerini ve firmanın kurumsal kimliğini gözardı etmeden, okuyuculara ve hedef kitleye bağlı olarak, renklerin düzgün ve uyumlu bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu sayede görsellerle renkler arasında ki uyumluluk tasarımın daha iyi görünmesini sağlayacaktır.

Kullanılan renkler en az font, punto ve görsel kadar önemlidir. Renklerin her birinin duygusal bir karşılığı vardır. Bu gerçeklikten yola çıkılarak  insanlarda güven, sükunet, mutluluk hissi veren renkleri kullanmaya özen gösterin. Bununla birlikte markanın kurumsal kimlik çalışması esnasında belirlenmiş olan, renk kombinasyonları, yakın ve zıt renkler konusunda bilinçli davranılmalı ve broşürün tasarımı ona göre yapılmalıdır.

8. Fontunuza Karar Verin

Broşürü çok karmaşık bir hale getirmemek için  broşürde asla çok sayıda farklı yazı tipleri kullanmamaya özen gösterin. Metni tek bir bölgede tutarak, metni broşürün farklı yerlerine çok dağıtmayarak, okuyucunun gözünü yormamaya özen gösterin. Seçtiğiniz yazı tipi basit ve net olmalı ki  broşüre bakıldığı an net bir şekilde okunabilinmeli ve dikkat çekici olmalıdır. Bu sebeple klasik ama en iyi seçenekler olan Arial veya Sans-Serif  gibi düz ve net yazı tipleri kullanabilir.

 

9. Broşürün Boyutunu Doğru Ayarlayın

Broşür ölçüleri genellikle standart olmakla beraber bazen müşterinin isteğine göre farklı boyutlarda da basılabilir. Broşür genellikle A4 boyutunda, 1 ya da 2 kırımlı olarak, küçük veya büyük olarak tasarlanabilir. Ayrıca A5 boyutu da sık kullanılan boyuttur ve genellikle tek sayfa olur.

10. Diğer Hususlara Dikkat Edin

- Hazırlayacağınız broşürler için kullanacağınız fotoğrafların çözünürlüklerinin çok iyi olmasına özen gösterin.

- Tasarlanan bir broşürün uzun zaman aralıklarında kullanılıyor olması güncelliğini yitireceğinden dolayı dönemlik olarak hazırlanmasına dikkat edin.

-  Didaktik hatalar, yeni gelen güncellemeler, tasarım aşamasında oluşan değişimlerin olabileceğini dikkate alarak mutlaka birkaç hafta önceden örnek baskı alın.

-  Baskıya girmeden evvel müşteri kitlesinin tahmini büyüklüğüne karar verin,

-  Broşür basımı için ayırdığınız azami bütçeye karar verin,

Işık Reklam Whatsapp Numarası